Hvorfor lugter min skede?

Lugter det fra din skede? Mange kvinder har oplevet forskelligt ubehag, såsom dårlig lugt fra sin skede – det kan være ganske pinligt og yderst generende. Men bare rolig, du kan sagtens komme det til livs.

Der kan være flere forskellige grunde til hvad lugten kommer af, men det er altid vigtigt at du reagerer på det. Især hvis det er en kraftig og meget grim lugt der kommer fra din skede – din krop prøver nemlig at fortælle dig at der er noget som det ikke bør være.

Årsager til ildelugtende skede

En skede har normalt en pH-værdi på mellem 3,8 og 4,2. Det er i den sure ende af syre/base-skalaen, men det er altså ganske normalt. Det sørger nemlig for, at holde ubudne bakterier og virusser væk fra din skede. Det betyder også at din skede altid lugter en lille smule, med en mild lugt, men det betyder altså ikke at det nogen anledning til bekymring. Ligeledes er det normalt at have lidt udflåd. 

Derimod, hvis din skede begynder at få en mere kraftig og grim lugt, bør du reagere, da det kan være et tegn på at en infektion eller sygdom i din skede. Oftest vil der også være sket en ændring i dit udflåd.

Årsagerne

Som tidligere nævnt kan der være forskellige årsager til at der pludseligt kommer en kraftig og grim lugt fra skeden. Nogle er ganske harmløse, hvorimod andre årsager kan være mere alvorlige. 

Du bør dog være opmærksom på at hormonelle forandringer eller udsving, menstruation og graviditet kan være ganske almindelig og harmløse kilder til at din skede lugter anderledes end normalt. 

Skedesvamp

Det er nok den mest udbredte og almindelige årsag til at din skede pludseligt begynder at lugte anderledes og mere kraftigt. Skedesvamp er i langt de fleste tilfælde forårsaget af gærsvampen, kaldet Candida albicans.

Ved skedesvamp vil du højst sandsynligt også opleve ændringer i dit udflåd – du vil have mere udflåd end normalt, og det kan næsten komme til at ligne hytteost. Har du fået skedesvamp vil du også opleve kløe og/eller svie. 

Det kan være meget generende og ved ubeskyttet sex kan du smitte din partner, derfor er det ganske vigtigt at få behandlet. 

Kønssygdomme

Kønssygdomme som Klamydia, Herpes og Gonore er sexuelt overførte sygdomme, der kan være en årsag til at ens skede lugter. Man kan blive smittet med disse sygdomme ved ubeskyttet sex, og risikoen for at blive smittet er større jo flere forskellige sexuelle partner du har. 

Det kan være svært at finde ud af om man har Gonore eller Klamydia, da de i mange tilfælde slet ikke udviser nogen symptomer. Dog kan de begge give svie, især ved vandladning. Hvis du oplever dette samtidig med, at der kommer en ubehagelig lugt fra din skede, bør du kontakte lægen og få det undersøgt. 

Herpes genitalis derimod har ret tydelige symptomer i form at små blærer og sår, som kan sidde inde og uden på skeden. Herpes er ikke farligt men kan medføre ret så ubehagelige gener. Herpes genitalis kan heller ikke frigøre fra ens krop igen, ligesom med forkølelsessår – har man først fået det én gang, kan det til hver en tid komme igen. 

Det kan dog holdes nede med behandling, så det ligger i kroppen uden at gå i udbrud. 

Andre årsager 

Graviditet: Ved graviditet er det ganske normalt at der sker forandringer i skeden; du får mere udflåd og det kommer til at lugte anderledes dernede. Dine hormoner og din pH-værdi ændrer sig og det påvirker din skede. Du har også større risiko for at få svamp under en graviditet, så vær endelig opmærksom.

Samleje: Ved ubeskyttet sex er det meget normalt, at det kommer til at lugte anderledes fra skede efterfølgende. Det skyldes at mandens pH-værdi er højere end kvindens og når de blander sekret stiger den samlede værdi – det er det nogle oplever som en ubehagelig, grim lugt. Man kan sagtens få produkter gemt i glidecreme til at afhjælpe dette. 

Bakteriel vaginose: Denne tilstand oplever mange kvinder og det siges at ⅓ af alle kvinder vil få det i løbet af deres liv. Det er en ganske generende tilstand, som lugter kraftigt, grim lugt fra skeden. Ved samleje kan lugten forværres. 

Mad: Du er hvad du spiser. Ej, men det mad du spiser kan sagtens påvirke din skedes lugt. For eksempel kan asparges, løg, broccoli og hvidløg godt påvirke din skedes lugt. Selvfølgelig handler dette også om mængde. 

HUSK NU! Lugt fra skeden kan behandles og hvis du er i tvivl om noget, bør du kontakte din læge!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *