Ægte eller falsk cashmere: Sådan spotter du forskellen

Ægte eller falsk cashmere: Sådan spotter du forskellen

Cashmere er et fantastisk materiale, der er glattere end silke og finere end fåreuld. Ulden har så mange fantastiske egenskaber, at det egner sig godt til stort set alle andre materialer. Cashmere er samtidig en naturfiber, der findes mange myter omkring.

I denne artikel får du indblik i, hvordan du undersøger, om der er tale om ægte eller falsk cashmere. Det er vigtigt, at du er i stand til det, da cashmere er et dyrt materiale, hvorfor du ikke bør betale samme pris, hvis det ikke er ægte cashmere. Planlægger du eksempelvis køb af cashmere bluse, er det væsentligt, at du er i stand til at vurdere, om der er tale om ægte cashmere før du køber.

Hvad er cashmere?

Cashmere er et efterspurgt materiale, som er efterspurgt over hele verden. Den høje efterspørgsel har resulteret i, at priserne er steget, ligesom imiterede cashmere-produkter er blevet langt mere udbredt. Vil du undgå at blive snydt, er det væsentligt, at du ved, hvordan man kender forskel.

Cashmere-uld stammer fra geder, som lever i koldere klimaer – eksempelvis i Himalaya-bjergene. I virkeligheden er der ikke nogen særlig race, der anvendes til denne uld, da alle geder er i stand til at producere cashmere, hvis blot det er koldt nok.

Det er udelukkende i de meget kolde vintre, gederne udvikler den finde underuld, som kaldes for cashmere. Navnet stammer fra den indiske region, Kashmir, hvor den første trøje blev vævet. Et andet ord for cashmere er pashmina, der er det persiske ord for uld.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Prisen kan i mange tilfælde være med til at fortælle noget om kvaliteten af det, du køber. Det er ingen undtagelse, når du køber cashmere. Ægte cashmere koster omkring 100 dollar pr. kilo, hvorefter det skal spindes, væves og farves, hvilket er en fyr affære.

Hvis du får tilbudt et cashmere-produkt til en lav pris, kan du derfor være forholdsvist sikker på, at der ikke er tale om et ægte produkt. Det behøver ikke nødvendigvis at være dårligt, men det er ikke ægte cashmere.

Herudover kan du se på farven, om der er tale om ægte cashmere. Ægte cashmere har en mat farve, hvorfor du alarmklokkerne bør ringe, hvis tøjet skinner. Det kan få noget glans, hvis det har været brugt, men det vil samtidig medføre, at der er fnug på tøjet. Ren cashmere danner altid fnug, når det tages i brug.

Hvis det produkt, du vil købe, har glans men ingen fnug, vil der formentlig være tale om en blanding af uld og silke eller viscose. Hvis cashmeren akkumulerer statisk elektricitet, vil det være, fordi der er polyester eller akryl i, og der vil derfor ikke være tale om et rent produkt, der berettiger en høj pris.

Hvordan tester jeg, om der er tale om ægte cashmere?

Hvis du har en mistanke om, at det produkt, du ønsker at købe, er uægte, kan du prøve at klippe et lille stykke af. Det skal naturligvis være muligt at gøre, uden det kan ses på produktet. Tænd ild til det med en lighter – lugten, der afgives, vil give dig en indikation af, om der er tale om et ægte eller uægte produkt.

Hvis det lugter af brændt plastik, kan du være sikker på, at det ikke er ægte cashmere. Det vil derimod være et stykke kunststof, der imiterer cashmere. Hvis det ikke brænder godt og lugter af brændt hår, kan det være cashmere – men det kan også være mange andre uldarter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.